Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Žemličky se sekaninon

Ostrouhej žemličky a rozkrájej je na tenké lístky, pak je pomaž novým máslem, urovnej je na máslem pomazaný talíř, s kterým se dají na stůl, a postav je do teplé trouby, aby se trochu opekly. Zatím rozkrájej drobnince prsíčka z pečeného bažanta a koroptve, usekej buď několik jatýrek od bažantů nebo husí játra, dej na kastrol kus nového másla, 4 dekagr. drobně nakrájené slaniny a trochu drobně nakrájené cibulky, vlož do toho to usekané maso s těmi játrami a nech to dusit; pak to okořeň tlučeným pepřem, přidej k tomu trochu mastné polívky a osol to; nyní pomaž tím ty žemličky, posyp je tou ostrouhanou kůrkou, pokrop je rozpuštěným máslem a nech je péci; podlej však pod ně drobet hovězí polívky, aby trochu zvlhly a nebyly příliš tvrdé. Když chceš dáti na stůl, oblož je citronovými koláčky.