Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Žemličkové řízky s jaterní dušeninkou

Ustrouhej pěkná telecí játra, aby z nich ani mázdřičky nezůstalo; rozkrájej na drobounko okrouhlým nožem dvě cibule a 14 dekagr. slaniny, dej to s kouskem másla do kastrolu a nech to na platné zpěnit; nyní do toho vlož játra a nech je dusit, musíš však častěji dohlížet a po lžíci tučné polívky přilévat, aby se nepřipálila; osol to a okořeň tlučeným pepřem nebo paprikou a přidej k tomu též trochu drobně nasekané zellené petruželky. Nakrájej řízky ze žemliček a nech je na másle do zlatova usmažit, pak je polej trochou horké polívky, aby zvláčněly, ale hned je opět vyndej, pomaž každý řízek těmi připravenými játrami a nes je na stůl.