Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Zelená polívka z jarních bylinek (Kráutersuppe)

Nasbírá se jarních bylinek, totiž: opence, hřebíčku, jahodových a fialkových lístků, chudobičky, cikorie, kerblíku, zelené petruželky, mladé zelené cibulky, kmínových lístků, vše se dobře očistí a v několika studených vodách přemeje, aby v tom písku nezůstalo, naleje se na to dle potřeby hovězí polívky a nechá se to asi deset minut vařit; potom to proced‘ a bylinky na prkénku drobounce rozsekej, pak je dej do čistého hrnku, polívku, v níž se bylinky vařily, na to vlej a nech to opět u ohně stát, až se to počne vařit. Potom vezmi vždy na 1/2 litru polívky jednu rovnou kávovou lžičku pěkné mouky, 2 dekagr. čerstvého másla, lžíci sladké smetany a tři žloutky, všecko dobře rozmíchej, kořen květem a s tou vařící polívkou to zakloktej, pak to nalej na smaženou žemličku nebo na smažený hrášek čís. 26.

NB. Tato polívka, když jest zakloktaná, nesmí se již vařit, nanejvýš nechá se přejít ještě jeden var, při čemž se ale ustavičně míchat musí. Pro domácnost a v čase, když jsou vejce drahá, může se dáti žloutků jen polovička, a kdo tuto polívku nemá rád přihoustlou, může mouku docela vynechat.