Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Tlučená polívka na jiný způsob s míšeninkou

Vymaž velký rendlík máslem, skrájej na kousky 1/4 kila telecího, 1/4 kila uzeného masa, kousek jater, jeden celer, dvě petružele, jednu cibuli, jednu mrkev, půl kapusty, a vlož to všecko do toho vymazaného rendlíku; také se mohou k tomu připojit pupíčky jatýrka od kuřat, bažantů aneb od koroptví, přikryje se to poklicí a nechá se to dusit; musí se však po chvilkách přilévat hovězí polívka, aby to nezčernalo; jsou-li zbytečné koroptve, tedy se může též při tom jedna nechat dusit. Když je všecko měkké, tedy vyndej telecí maso, pupíčky a jatýrka od kuřat, jakož i koroptev, s této skrájej maso od kůstek, kůstky utluč v hmoždíři a hod‘ je zase na rendlik, přidej k nim asi čtyři vařečky mouky a nech to tak dlouho, až se mouka vsuší; potom na to nalej asi tři litry hovězí polívky a nech to asi půl hodiny vařit. Zatím dělej mišeninku: Vlož do mísy na tenké řízky nakrájený usmažený chlebíček, jednu v polívce uvařenou a na drobno rozkrájenou kapustu, 8 sazených vajec, na másle s petruželkou dušené hříbky, usekej na drobno ty pupíčky koroptvi a telecí maso, a vlož též všecko do mísy, pak na to nalej tu dobrou procezenou vařící polívku a nes ji na stůl.

Recept pro 12 osob.