Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Telecí mozek na jiný způsob

Očisti mozek jako předešle ode všech mázder a ulož ho do studené vody. Dej na rendlík kousek másla, tence nakrájenou cibuli, petružel a mrkev, několik zrnek pepře, asi dva hřebíčky, a nech to dusit, při čemž znenáhla přilévej hovězí polívky; když je to hodně rozvařené, proced‘ to na jiný rendlík, vlož do toho ten mozek, osol ho a nech ho asi čtvrt hodiny vařit, pak ho vyndej celý na misku, udělej okolek z uvařeného rozebraného karfiolu, z račích ocásků a klepítek, nejsou-li, tedy z usmažené, na půlměsíčky nakrájené žemličky, k té šťávě na rendlíku přidej krapítek mouky, zaceď ji citronovou šťávou, polej tím mozek, posyp ho na vrchu strouhanou smaženou žemličkou a nes ho na stůl. Máš-li lanýže (Triiffeln), tedy je dobře očištěné, na tenké lístky nakrájené, s kusem másla, třemi šalotkami (malé zelené cibulky), nasekanou zelenou petruželkou, několika lžicemi dobré polívky a sklenkou vína udušené a docela bílou máslovou jíštičkou přihoustlé k tomu připojit můžeš. Tím stane se tato příchoutka výbornou a velmi vzácnou.