Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Telecí mozek

Nech telecí mozek stát ve studené vodě, aby zbělel, pak na něj nalej horkou vodu, stáhni s něho všechny kůžičky a vlož ho na rendlík, jehož dno tenkými lístky z cibule a slaniny pokladeno býti musí, dej k tomu několik zrnek pepře, trochu soli, přikrej to poklicí a nech to dusit, chvílemi však přilévej po troškách hovězí polívky, aby mozeček nepřilehl; potom ho vyndej celý a polož ho na misku máslem vymazanou. Zatím dej na rendlíček rozpustit kousek másla, vmíchej do něho asi tři vařečky mouky a tolik vařícího mléka, až se udělá hezky hustá omáčka, a míchej jí stále, až se táhne a leskne, potom; ji olej do hrnéčku, zakverluj do ní dva syrové žloutky a polej tím všude stejně ten mozek, posyp ho strouhanou smaženou žemličkou, pokrop ještě rozpuštěným máslem a postav ho do trouby; když dostane patřičnou barvu, přilej pod něj trochu polívkového rosolu číslo 58. (str. 22.) a nes ho na stůl.