Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Telecí kýta s majonézovou omáčkou

Stáhni z telecí kýty všecky kůžičky, nařízni ji a tu velkou kost vyndej, zaviň kýtu do šatu a válečkem ji tak dlouho klepej, až změkne, pak vyndej to maso ze šatu, nasol je, svaž je jako jitrnici a vlož je do jiného fervítku, pěkně ho sviň dohromady, na obou koncích ho pevně svaž a celou jitrnici špagátem otoč, pak to nech půl druhé hodiny v kastrole vařit a vlej na to polovic vody a polovic octa. Utluč dobře ve hmoždíři 20 dekagr. očištěných sardelí se šťávou z jednoho citronu, pak to proced‘ na mísu, utři, vmíchej do toho zvolna 28 dekagr. oleje a šťávu ze tří citronů, pak tu na lístky rozkrájej, každý lístek omoč v té omáčce a vlož do hrnku, kde to nejméně 8 hodin ležet musí. Hodí se to nejlépe za přední jídlo.