Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Takzvaná svíčková pečeně

Vezmi asi 2 kila takzvané svíčkové pečeně, totiž onen kus libového masa pod ledvinou, okrájej z ní všecky kůžičky a lůj, a nasol ji; vezmi asi 7 decilitrů vinného octa, rozkrájej do něho celou cibuli, dej k tomu 12 celých pepřů, 4 kousky zázvoru, trochu dymiánu, a nech to povařit. Zatím prostrkej nasolené maso slaninou, vlož je do hliněné nádoby, polej je tím vařícím octem a nech je asi tři nebo čtyři dny, v zimě i déle v tom láku ležet, ale musíš je každodenně obracet. Pak je znenáhla peč jako zajíce a polévej kyselou smetanou, až je hezky hnědě upečeno. Může se dát po polívce buď místo hovězího masa nebo se ho může použít místo pečeně; také se může teplé nebo studené s octem a olejem používat.