Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Svíčková pečeně ještě na jiný způsob

Naklepej a prostrkej slaninou (vyšpikuj) asi 1/2 kila masa od svíčkové pečeně, s kterého se dříve všechny kůžičky a lůj okrájely, dej je na kuthan, posyp je drobnince krájenou cibulí, trochu pepřem, hřebíčkem, zázvorem, novým kořením a dymiánovou iníšeninkou, potom k tomu dej celer, petružel, bobkové listí, kousek másla a též ty odřízky od masa, podlej pod to trochu hovězí polívky, trochu octa, 2 decilitry červeného vína, a nech to pod pokličkou hezky do hněda dusit, až to jest dostatečně měkké; potom se může ta šťáva trochu hnědou jíštičkou připražit a na maso, které se na mísu pěkně položí, procedit, a na vrchu okrášlit citronovými koláčky nebo půlměsíčky. Takto připravené maso může se též studené s olejern a octem používat, jen že se nesmí připražit, ale pouze ve šťávě pečené nechat. Také se může teplé zrovna po polívce místo hovězího masa na stůl dát, bucť omáčkou podlité, anebo se může omáčka zvlášť v nádobách k tomu určených okolo nosit.