Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Svíčková nebo jiná hovězí pečeně

Prostrktej slaninou kus hovězího masa, ode všech kůžiček a loje očištěného a dřevěnou paličkou dobře sklepaného; na kuthan rozkrájej kus slaniny, dej k tomu ty odřízky od masa, jednu cibuli, kus cukru, hřebíček, zázvor, celý pepř, a nech to do hněda upražit, pak polož na to ten kus prostrkaného hovězího masa, přilej trochu hovězí polívky a vinného octa a nech to až do měkka dusit. Také se může pod to dát několik bobkových lístkův a trochu dymiánu. Když je maso dostatečně měkké, tedy se omáčka připraží, zacedí citronovou šťávou, pak se procedí a dá se do ní trochu drobně rozkrájené citronové kůry a kousek bílého; cukru, aby byla přisládlá; potom se položí maso na mísu, posype ,smaženou strouhanou žemličkou a omáčka se dá zvlášť do nádobky k tomu určené. To se může dáti po polívce místo hovězího masa.