Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Studená omáčka

Vezmi tři na tvrdo vařené žloutky, 4 omyté sardele, z kterých kůstky jsou vyndány, a kousek bílé cibule, každé zvlášť drobnice usekej, utři to na misce, přimíchej k tomu znenáhla dvě lžíce brabantského oleje, 4 lžíce hořčice (Senf), trochu tlučeného cukru a tolik vinného octa, aby to bylo jako omáčka, a dej to buď k hovězímu masu nebo ke studené pečeni anebo též k modré nebo nakládané (marinované) rybě; je-li málo ryby, můžeš buď nakládaného kapra nebo úhoře na kousky rozkrájet, urovnat ho do hlubokého talíře, políti tou omáčkou, poklásti rozpůlenými omytými sardelemi, udělat věnec z postního aspiku a posázet to kaprlemi. Také se může na modro vařená štika, kapr i úhoř dohromady smíchat a dát v postní i masitý den po pečeni.