Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Špenát ve formě

Ostrouhej jednu žemličku, kůrku schovej na posypání, žemličku pak rozstrouhej a usmaž ji do zlatova, pak ji dej na misku a nech ji vychladnout, potom do ní vraž 5 žloutků, dej k tomu 8 lžic sladké smetany, 8 lžic ve slané vodě ovařeného, drobně rozsekaného špenátu, trochu to přisol, okořeň tlučeným květem a dej k tomu tuhý sníh ze třech bílků; nyní vymaž melounovou formu máslem, vysyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, dej do ní tu míchaninu, postav to do vařící vody a nech to půl hodiny v páře vařit, pak to postav i s vodou do horké trouby a nech to asi čtvrt hodiny po vrchu ztuhnout; potom to vyklop, posyp strouhanou žemličkovou kůrkou, polej rozpáleným čerstvým máslem a nes to na tabuli.