Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Smažené telecí uši s brzlíkem

Dej na rendlík kus másla, drobně nakrájenou cibuli a zelenou petruželku, půl celeru, kořínek mrkve, kořínek petružele, všecko též drobně rozkrájené, vlož na to čtyry telecí uši a dva brzlíky, osol to, nalej na to asi 1/2 litru vody, přikrej poklicí a nech to vařit; kdyby se to vyvařilo, přilej k tomu trochu polívky; potom brzlíky vyndej, neboť tyto jsou měkké dříve nežli uši, a nech to ještě vařit; když pak i uši jsou dosti měkké, pokrájej brzlíky na malé kostky a uši na nudličky. Dej na rendlíček jednu ostrouhanou, v mléce namočenou žemličku a nech ji na platné zavařit v hustou kašičku, pak do ní vmíchej ta rozkrájená ouška i brzlíky a nech to vychladnout; nyní vraz do toho čtyry žloutky, okořeň to trochu květem, přidej k tomu lžičku šťávy, v nížto se ouška i brzlíky vařily, a na konec vmíchej do toho ze dvou bílků sníh. Navlaž obyčejné oplatky rozšlehaným bílkem, na každý oplatek dej lžíci té míšeninky, zaobal to a konce smáčkni dohromady, aby nádivka nemohla vyběhnout, pak závitky omoč v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce, klaď hned do rozpáleného másla a nech je do zlatova usmažit. Může se jich použít ke každá zelenině.