Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Smažené telecí nožičky

Dobře očištěné a v půli rozsekané telecí nožičky nech ve slané vodě do měkka uvařit, pak je omyj ve studené vodě, každou půlku překroj na dva díly a nech je na suchém servitku osáknout, potom je obal v mouce, omoč v rozšlehaném vejci, obal ve strouhané žemličce a usmaž do zlatova v rozpáleném přepouštěném másle. Anebo rozdělej v širokém hrnéčku asi ze dvou žloutků, trochy dobrého mléka a pěkné mouky husté těstíčko, z těch dvou bílků ušlehej sníh, vmíchej ho do toho, osol to, je-li to řídké, přidej ještě mouky, načež v tom omoč každý díl nožiček a smaž je jako předešlé. Někdo je má takto připravené raději než se žemličkou. Tyto nožičky můžeš buď co samostatné jídlo se salátem místo pečeně předložit, anebo jich ku každé zelenině použít.