Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Smažená kuřátka

Jak se s drůbeží zacházeti má, o tom jest z předu v úvodu této knihy dosti obšírně pojednáno, bylo by tedy zbytečno, znova to podotýkati.

Rozkrájej malá, dobře očištěná kuřátka na čtvrtky, krček s hlavičkou mohou též jeden díl tvořit, osol je však opatrně, aby nebyly přesoleny, obal každý kousek nejdřív v mouce, omoč ho v syrovém, vidličkou na talíři rozšlehaném vejci, posléz ho obal po všech stranách ve strouhané žemličce a urovnej všecky kousky na prkénko; když je čas ku smažení, nech na velikém železném kastrolu převařené máslo hodně rozpálit, vlož do něho možno-li všecky kuřecí čtvrtky najednou, aby byly stejně usmaženy, a nech je po obou stranách do zlatova usmažit. Těmito kuřátky buď se poklade zelený hrášek, anebo se jich může se salátem co samostatného jídla použít.