Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Roštěnec (Rostbraten) na čerstvý způsob

Dej si hned v masném krámě od řezníka nařezat úhledné řízky z boku, které pak musíš paličkou neb obráceným nožem jako karbanátky hodně naklepat osolit; potom se rozpustí kus másla, drobně rozsekaná cibulka vhodí se do toho másla a nechá se zapěnit, pak se ty řízky v tom másle omočí a nechají se spěšně na roští, na uhlí, nebo na plotně po obou stranách hezky do hněda opéci; takto se dají na tabuli a k nim na čtvrtky nakrájené citrony. Nejsou-li právě takzvané rostbrátle k dostání, tedy se může kypré maso z kýty sklepat, jako karbanátky okulatit; v másle omočit, na roští upéci a dát na tabuli s citronovýml čtvrtkami. Toto se může buď v poledne místo hovězího masa, nebo u večer jakožto pečeně požívat.