Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Rosol polívkový

Vezmou se 3 kila hovězího, 3 kila telecího masa, 1/2 kila hovězích jater, 4 telecí nohy, 1/2 kila vepřové pečeně, 2 staré slepice, 14 dekagr. uzeného masa, 3 hřebíčkem prostrkané cibule, dvě oškrábané mrkve, dva petruželové kořeny, jeden velký celer to vše se dá na velký kuthan, nebo do velkého měděného, dobře vycínovaného kotlíku, podleje se to asi třemi litry vody a nechá se to zponenáhla dusit, při čemž se pěna i mastnota sbírá a chvilkami vody se přilévá. Když to je do měkka uvařeno, vlej to skrze řídké sejtko do jiné čisté nádoby a nech to zase vařit, musíš tím však stále míchat, aby se to nepřipálilo.; když se to vyvařilo do husta jako syrob, proceď to do mělké mísy, v které se to ustydnout nechá a pak vyklopené na malé tabulky rozkrájí; nebo se to zrovna do ma¬lých, k tomu ustanovených formiček líti může. Takovou jednou tabulkou, když se dá do 1/8 litru dosti slabé hovězí polívky, stane se tato velmi chutnou. Též k mnohým omáčkám se tento rosol výborně hodí, jak o tom dále pojednáno bude; pročež by se v každém větším hospodářství vždy v zásobě chovati měl.