Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka žemlová na způsob krupovky

Ostrouhej kůrku ze čtyř obyčejných žemliček a dej je s kouskem nového másla a trochou vlažné polívky do hrnku asi dvoulitrového (šestižejdlíkového), dobře to rozetři, pak naplň hrnek dobrou hovězí polívkou, nech to trochu povařit, rozkloktej 4 žloutky s vlažnou hovězí polívkou, a když se ta žemlová polívka vaří, vlej to do ní, hodně rozkloktej a okořeň ji květem. Nyní se již vařit nesmí a podává se hostům v kávových šálkách tak jako předešlá při večerních společnostech. K obědu může se na půlměsíčky rozkrájená žemlička usmažit, dát do polívkové mísy a tato polívka na ni nalít; byla-li by příliš hustá, musí se přilíti hovězí polívky.

Recept pro 12 osob.