Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka z houbiček a telecími brzlíčky

Rozkrájej mladé hříbky na tenké lístky a nech je se zelenou, drobně usekanou petruželkou a trochem pepře na másle dusit až vysmahnou; potom přidej k nim lžíci móuky a nech je ještě trochu dusit. Uvař napolo dva telecí brzlíčky, očistí je od šumu, rozsekej je na drobno a nech je též s jednou drobně usekanou cibulkou na kousku zpěněného másla dusit; za chvíli je dej i s těmi houbičkami do hrnku asi 1/2 litru obsahujícího, nalej na to dostatečně hovězí procezené polívky a nech to ještě půl hodiny vařit; pak rozmíchej v hrnéčku tři žloutky s trochou vlažné polívky, zakloktej tím všechnu ostatní polívku a nes ji hned na stůl.

Recept pro 6 osob.