Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka tlučená

Uvař starou slepici při hovězím mase do měkka, potom vyřízni prsíčka, ostatní slepici v hmoždíři dobře utluč, dej ji do hrnce, přidej k ní rozkrájenou mrkev, petružel, celer a kousek zázvoru, nalej na to polívku, v níž se slepice vařila, můiee též trochu vody přidat, a nech to hodinu vařit. Zatím usekej drobné ta vyříznutá prsíčka, dej je do hrnku, přidej k tomu kousek nového másla, čtyry žloutky, rozkloktej to s trochou vlažné polívky, tu ostatní polívku procect skrze husté sejtko, a když se vaří, rozkloktej (zakverluj) ji s těmi žloutky a prsičkama, a vlej ji hned do mísy, sice by se srazila.

Recept pro 12 osob.