Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka se zemčaty na jiný způsob

Oloupej 12 prostředních zemčat, rozkrájej je na lístky a nech je buď na rozkrájeném hovězím loji nebo na čerstvém másle s rozkrájenou cibulkou hezky do zlatova usmažit; potom na ně nalej 1/2 litru dobré hovězí polívky a nech je do měkka rozvařit, pak je rozmačkej, rozmíchej, a proceď. Olouvej zase 12 malých, pěkných, stejných, kulatých zemčďt, nakrájej z nich na stéblo tenké koláčky, a opět je buď na loji nebo na novém másle do zlatova vysmaž, pak je dej do polívkové mísy, polívku okořeň květem a vlej ji na zemčata. Kdo tuto polívku trochu přihoustlejší míti chce, může zemčata před rozvařením ještě dvěma kávovými lžicemi pěkné mouky poprášit a ještě trochu smažit nechat, pak teprve polívku na ně nalejt a dále s rozmícháním, jak podotknuto, pokračovat.

Recept pro 6 osob.