Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka se zemčaty

Uvař ne příliš do měkka malá zemčata, oloupej a rozkrájej je na lístky, pak jich dej vrstvu na hluboký talíř, posyp je usekanou zeleninou, na to dej opět vrstvu zemčátek, pak opět uzeninu, a tak pokračuj, až je všecko vyrovnáno; navrch musí přijíti zemčátka; nyní to polej několika lžícemi dobré, tučné hovězí polívky, postav talíř na třínožku do trouby a nech to povrchu do zlatova upéci. Několik ovařených zemčátek oloupej a ustrouhej, dej na to procezené hovězí polívky, přidej k tomu trochu drobně usekané zelené petruželky a nech to chvíli vařit; potom vlej polívku do mísy a talíř s těmi opečenými zemčaty dej na stůl zvlášť, aby si mohl každý dle libosti posloužit.