Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka se svítečky z vepřové pečeně

Usekej drobnince kousek studené vepřové pečeně a dej ji na misku; kolik vrchovatých lžíc máš sekaninky, dej k tomu tolik vrchovatých lžíc strouhané žemličky a též tolik vajec, všecko dohromady dobře utři, přidej k tomu na každé vejce dvě lžíce sladké smetany, trochu to osol a krapítek tlučenýna kmínem okořeň; potom dej na plotnu lívancový plech s důlky, máslovačkou pomaž důlky máslem, dej do každého důlku lžíci té míchaninky, a když to je na jedné straně upečeno, obrat to na druhou stranu, a tak pokračuj, až jsou všechny svítečky hotovy; potom je rozkrájej dlouho, vlož je do mísy na drobně usekanou petru¬želku a nalej na ně buď dušenou nebo jinou dobrou vařící polívku.