Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka se střilkánkami

Vezmi pro 12 osob na mísu 5 lžic pěkné suché mouky, nech rozpálit kousek přepouštěného másla, vlej je do té mouky, pak vařícího sbíraného mléka tolik, co by se z toho při spěšném míchání hustý knedlík udělal; pak se musí tím tak dlouho ,spěšně mIchati, až se z toho udělá hladké těstíčko a zcela to vystydne; potom do toho vraz tři celá vejce a dva žloutky, trochu to osol, musí se však každé vejce zvlášť dobře rozmíchat, aby se žádné žmolky neudělaly. Nyní nech rozpálit přepouštěné máslo a klaď do něho co lískový nebo půl vlašského ořechu velké kousky toho těsta, a nech je hezky do zlatova usmažit, potom je dej do polívkové mísy a vlej na ně buď polívku ze žloutků čís. 18. nebo dušenou polívku čís 20. anebo také polívku hnědou čís. 2. Tyto střikánky se mohou buď samotné nebo s jinými věcmi míchané, jak dále poznamenáno bude, do těchto tří polívek použit.