Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka se smaženými knedlíčky

Uvař buď několik telecích brzlíčků nebo sklepané telecí řízky z libového masa anebo kuřátko; to se rozkrájí na drobné kouštinky, pak se rozkrájejí mladé čerstvé hříbky, vyperou se ve studené vodě a nechají se na rozpuštěném másle na rendlíčku se zelenou petruželkou dusit; když vysřnahnou, přimíchej k tomu to rozkrájené masíčko a připoj k tomu čtyři rozkloktaná vejce, osol to patřičně a dej trochu květu; pak tím míchej, aby to ztuhlo jako míchaná vejce, nech to trochu vychladnout, pak dělej dle libosti velké hromádky (např., jako malý vlašský ořech) na oplatky vejcem pomazané, zaobal to hezky dokulata jako knedlíčky, omoč v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce a usmaž do zlatova v rozpáleném přepouštěném másle, potom to dej do polívkové mísy, nalej na to buď polívku z hub čís. 28 nebo dušenou polívku čís. 20 anebo jinou dobrou, trochu bílou jíškou připraženou hovězí polívku; když jsou houbičky, jest to ovšem nejlepší; na místě hříbků mohou se též vzíti smrže i žampiony.