Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s nudlemi

Vezmi na vál něco přes čtvrt kila mouky, udělej v ní důlek, vraz do něho dvě celá vejce a zadělej na tuhé těsto, pak je rukama hodně prohněť, při čemž stále moukou podsejpej, načež těsto válečkem rozválej na tenké placky, až jsou skoro průhledné, polož je na čistý ubrousek a nech je uschnout; potom vezmi každou placku zase na vál, přeřízni ji v půli, z těch půlek pak nakrájej na dva prsty široké stužky, tyto polož na sebe a krájej z nich tenké nudličky; musíš je ale častěji protřásti, aby se neslepily; potom jich poměrně zavař do dobré hovězí polívky, zamíchej jimi a nech jenom několik varů přejít, aby se nepřevařily, načež vlej ‚polívku na mísu a nes ji na stůl. Připojí-li se dušené houbičky, anebo rozkrájené žaloudky od drůbeže, dodají polívce lepší chuti.