Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s mozečkovými vandličkami

Očistí dobře telecí mozeček a nech ho s cibulkou a s trochou zelené petruželky na kusu zpěněného másla dusit. Namoč ve mléce jednu ostrouhanou žemličku, pak ji vymačkej, dej ji do hmoždiře i s tím vychladlým mozečkem a dobře to utluč. Utři v misce 6 dekagr. másla se dvěma žloutky, protlač k tomu skrze sejtko tu tlučenou míchaninku, osol to, přimíchej k tomu ještě vrchovatou lžíci strouhané žemličky a konečně do toho vmíchej ze dvou bílků sníh; nyní vymaž malé formičky (tzv. vandličky) máslem, vysyp je strouhanou žemličkou, dej do nich tu míchaninku, vlož je do rendlíku, v němž jenom asi na prst vysoko vody býti smí, aby se formičky nepotopily, přikrej je poklicí a nech je hodinu vařit; pak vandličky vyndej, a dej je do mísy a nalej na ně polívku čís. 20 nebo také jinou.

Recept pro 3 osoby.