Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s míchanými knedlíčky s račími ocásky

Vezmi dvoje jatýrka a dvoje prsíčka od kuřat, 4 dekagr. hovězího tuku a 10 vařených vyloupaných račích ocásků, všecko dobře usekej připoj k tomu dvě míchaná vejce, půl ostrouhané, ve smetaně namočené a vymačkané žemličky, a zase to dohromady dobře usekej a promíchej; z těch račích slupek udělej račí máslo, dej ho lžíci na misku, k tornu tu sekaninu, vraz do toho jedno celé vejce a jeden žloutek, přidej trochu soli a hodně to tři; konečně de toho vmíchej tu druhou půlku ustrouhané žemličky: nyní dělej knedlíčky a zavař do hovězí polívky, pak rozkloktej v hrnéčku šest žloutků, nalej na to vařící polívku, zakverluj a okrášli ji račím máslem.

Recept pro 8 osob.