Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s míchanými knedlíčky

K těmto knedlíčkům může se všeličeho použíti, co zkušená kuchařka, nevážíc se na míru a váhu, dle li¬bosti smíchati může. Vezmi na př. pro 6 osob dvoje jatýrka od kuřat, osminu kila vepřového, osminu kila telecího libového masa, kousek hovězího tuku, to vše drobně rozsekej, dej k tomu 3 míchaná, vychladlá, drobně usekaná vejce a něco přes půl ostrouhané, buď ve vodě nebo v mléce omočené a vymačkané žemličky, vše dohromady ještě dobře usekej, promíchej a utři, osol to, okořeň trochu květem a přidej k tomu něco krájené petružele; pak dělej podlouhlé knedlíčky, omoč je v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce, vysmaž v rozpáleném přepouštěném másle nebo je uvař v hovězí polívce, která se bílou jištičkou připražiti může. Těchto knedlíčků buď smažených, buď vařených můžeš použíti k polívce čís. 20 nebo 24.