Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s knedlíčky ze strouhaného chleba

Ustrouhej domácí tvrdý chléb, pak ho odměř tři vrchovaté lžíce a nech ho smažit buď na čerstvém hovězím tuku nebo na přepouštěném másle do hněda; taktéž usmaž do zlatova půl drobně rozkrájené cibule; pak dej obě na misku a když to vychladne, vraz do toho dvě celá vejce, připoj k tomu tři lžíce dobrého mléka, trochu soli a hodně to utři, potom k tomu dej ještě jednu lžíci buď chleba nebo strouhané kůrky a nech to stát ve studenu; když je čas k zavaření, tedy klad‘ malou lžičkou do vařící polívky jako ořech velké knedlíčky a nech to několik minut povařit pak to vlej do mísy. Máš-li zbytky od koroptve, můžeš je k této polívce i s omáčkou přidat.

Recept pro 6 osob.