Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s knedlíčky ze slaniny

Uvař 1/4 kila hezky tučné uzeniny, nech ji vychladnout a pak ji rozkrájej na kostky, rozkrájej též jednu ostrouhanou žemličku na kostky, polovic namoč ve sladké smetaně a polovičku usmaž do zlatova; polovičku kostek ze slaniny nech rozpustit, pak vychladnout, utři ji, vraz do ní 2 žloutky, dvě celá vejce, připoj k tomu onu ve smetaně máčenou žemličku, trochu to osol, dej k tomu něco skrájené pažitky, pak pinou lžíci pěkné mouky a též tu smaženou žemličku. Potom zkus, je-li těsto dost husté: dej totiž kousek těsta se lžičkou na zkoušku do polívky, což se při všech knedlíčkách, dříve než se zavařují, státi má.

Je-li těsto ještě řídké, tedy se přidá ještě mouky, též krájená uzenina, dobře se to promíchá, a pak se knedlíčky malou lžičkou do polívky zavářejí. Kdo není milovník zeleniny, může pažitku vynechat.

Recept pro 8 osob.