Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s knedlíčky z jehněčích plíček

Uvař a usekej plíčky (Lunge) z mladého jehňátka, taktéž srdéčko; potom usekej 14 dekagr. syrového telecího masa, 4 dekagr. hovězího tuku, dej k tomu 4 míchaná vychladlá sekaná vejce, půl ostrouhané, ve vodě namočené, vymačkané žemličky, trochu květu, trochu citronové kůry, vše to dobře usekej a utři, pak to s rozsekanými plíčkami promíchej, osol, a zavař z toho knedlíčky do dobré hovězí polívky; jatýrka ale rozkrájej na tenké řízky, cibulkou hezky do zlalova usmaž, dej do mísy a polívku s těmi knedlíčky na to vlej. Chceš-li polívku míti lepší, tedy zavař ty knedličky do polívky číslo 20.

Recept pro 8-12 osob.