Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s knedlíčky z hovezíko tuku

Vezme se 13 dekagr. tuku (morku) a rozdělí se na dva díly, jeden díl se nechá rozpustit a druhý díl se rozkrájí na malé kostky; v tom rozpuštěném usmaží se půl ostrouhané a na malé kostky rozkrájené žemličky, druhá polovička žemličky se těž rozkrájí a namočí se ve sladké smetaně; onen na kostky rozkrájený tuk se též rozpustí, procedí a vychladlý se utře, pak se do něho vrazí tři žloutky a jedno celé vejce, dá se k tomu ta ve smetaně namočena, vymačkaná žemlička, lžíce pěkné mouky a též ta do zlatova vysmažená žemlička a trochu zelené, drobně rozkrájené petružele; z toho se pak kávovou lžičkou zavaří do dobré hovězí polívky malé knedlíčky a polívka se okoření květem.

Recept pro 8 osob.