Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka s buchtou v páře vařenou (Puding)

Vezmi pro 8 i 12 osob 1/8 litru (žejdlík) smetany, vraz do ní 3 vejce, rozkloktej to a vlej na dvě ostrouhané, na kostky rozkrájené žemličky, a nech je asi půl hodiny močit; pak utři s jedním žloutkem asi 5 dekagr. přepouštěného neb račího másla, nebo s tučné hovězí polívky sebrané mastnoty, přidej k tomu též asi 2 dekagr. čerstvého hovězího tuku, trochu květu, osol to, konečně k tomu dej tu močenou žemličku, trochu zelené, drobně rozkrájené petružele, a všecko dobře promíchej; potom vymaž servít máslem, vlej do něho tu míchaninku, zavaž to hezky volně a nech to v hovězí polívce hodinu vařit; pak to rozvaž, dej to do mísy bud‘ na kousky rozdělené nebo celé a polej to se žloutky připravenou polívkou čís. 18.