Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Polívka mozečková se smaženým hráškem

Rozkrájej rozličné odřízky a přívažky telecího masa, dej na rendlíček, dva kořínky petružele, jeden celer, zelenou cibulku, 4 dekagr. másla a nech to do červena dusit, pak na to nalej hovězí polívku a nech to ještě asi půl hodiny vařit. Uvař v hovězí polívce dva telecí mozečky a protlač je skrze hustý cedník do dvoulitrového hrnku, připoj k tomu dušené houbičky, drob¬ně nakrájenou kapustku, na měkko uvařený karfiol, hlavičky od šparglí a proceď to na tu dušenou polívku.

Hrášek dělej takto: Vraz do hrnku 4 žloutky, rozmíchej je se 3 lžicemi pěkné mouky a tolika smetany, co-by to jako kapané těsto husté bylo, pak nech rozpálit přepouštěné máslo a lej do něho to těstíčko, které musíš krapítek osolit, buď skrze řídký cedník nebo skrze obrácené struhadlo; musíš však při protékání těsta vařečkou napomáhat a cednikem čerstvě pohybovat, aby se utvořil kulatý hrášek. Když je hrášek do zlatova usmažen, dej ho do mísy, nalej na něj připravenou vařící polívku a nes ji spěšně na stůl.

Recept pro 6 osob.