Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Okurky ve vodě naložené

Zdravé prostřední okurky namoč ve studničné vodě, potom vylož dno buď soudku nebo velkého hrnku koprem, vinnými a višňovými listy, na to urovnej okurky jednu vedle druhé, pak dej opět vrstvu kopru a listí, na to zase vrstvu okurek, a tak pokračuj, až je nádoba plná navrch musí přijít kapr a listí. Sval‘ studničnou vodu se solí a nech ji vychladnout, potom jí nalej na okurky tolik, aby přes ně přesahovala, navrch polož kulaté prkénko, na to hezky velký kámen a postav nádobu na vlažné místo. Pokud okurky nezačnou kysat, nesmí se jimi ani pohnouti, protože by se kysání přetrhla a okurky by se zkazily; kam nádobu postavíš, tam musí bez pohnutí zůstat státi, až se pěna ztratí a bílá mázdra se utvoří, což asi v osmi nebo desíti dnech se stane, pak sejmi navrchu pokládané listí i s tou mázdrou, prkénko očistí a dej je zase na okurky, polož na ně malý kámen, jen co by se okurky v láku potopily, a postav nádobu na chladná místa. Takto naložené okurky vydrží dosti dlouho, jsou výborné a mnohem zdravější nežli v octě nakládané. Do octa nakládají se okurky jen tenkráte, když mají celou zimu vydržet, o čemž v následujícím čísle pojedná.