Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Obyčejné hovězí maso

Když‘ se staví obyčejné hovězí maso, musí se, jak již v úvodu podotknuto, trochu dřevěnou paličkou sklepat, aby bylo křehčí; když jest uvařeno, položí se slušně na mísu, posolí a poklade se zelenou petruželí a dá se na tabuli. Jsou-li kosti, posype a okrášlí se pro větší úhlednost strouhanou, do zlatova usmaženou žemličkou, a k tomu se hodí každá omáčka. Chceš-li však maso ještě více okrášlit, můžeš to učiniti s velmi lehkými pomůckami, např.:
Máš-li husí nebo kachní krev, tedy ji udělej na cibulce s kmínem, uvař rejži v hovězí polívce a oblož tím maso, dej totiž vždycky lžičku krve a lžičku rejže, až je všechno, anebo:

Vaří-li se při mase velká kapusta, tedy ji usekej na drobno, dej na rendlíček rozpustit kousek nadrobno rozkrájené slaniny, vhod‘ k ní tu kapustu, osol a opepři to trochu a nech to dusit; mimo to uvař pěkná zemčátka, oloupej a usmaž je na čerstvém másle; potom ozdob maso týmž způsobem jako předešle, dej totiž vždy hromádku kapusty a pak hromádku zemčat.

Též drobnince nakrájená, na másle a cukru dušená a trošičkou mouky poprášená mrkvička hodí se výborně za ozdobu k masu; lžíce mrkve a lžíce v polívce uvařené rejže poskytuje oku pěkný pohled. Také se může maso jenom naloženými kyselými okurkami, ryzci nebo řetkvičkou okrášlit.