Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Nepravé mušle

Nech na rendlíčku rozehřát kus másla, a dej do něho tolik pěkné mouky, aby se udělala řídká jíška, pak vlej do ní hned tolik dobrého mléka, aby z toho byla hustá kaše, načež do ní vmíchej dva žloutky ze dvou bílků sníh. Udělej na cibulce telecí mozeček, usekej na drobno kousek studené telecí pečeně, dvě na tvrdo uvařená vejce, a smíchej tyto tři věci dohromady. Rozetři 3 nebo 4 sardele a nech je s dvěma dekagramy kaprlí ve víně vařit; když je to hodně povařeno, vymaž mušloVé skořápky čerstvým novým máslem, dej do každé nejprve kousek té kaše, na to kousek té míšeninky z masa a vajec, pokrop to vínem; v němž se sardele vařily, navrch je pokryj opět tou kaší, posyp je strouhanou žemličkou a postříkej čerstvým novým máslem, pak je dej na plech a postav je na chvíli do trouby; potom je úhledně narovnej na misku a nes na stůl.