Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Nadívaný hovězí jazyk

Uvař ne docela do měkka hovězí jazyk, oloupej ho, rozkrájej po délce v půli a vyškrab ze vnitř obou půlek tolik masa, abys měla dosti velký žlábek pro nádivku; tuto pak dělej takto: usekej 7 dekagr. šunky s tím vydlabaným jazykovým masem, přidej k tomu trochu tlučeného pepře a dobře to promíchej; nyní tím naplň ty prostory v jazyku, dej obě půlky zase jak náleží k sobě a snaž jazyk po celé délce nití dohromady. Dej na pekáč hodný kus másla, jednu rozkrájenou cibuli a kousek petružele, vlož na to ten ja¬zyk a nech ho péci; musíš však po chvilkách hovězí polívku podlévat a také jazyk touže Polívkou hojně polévat. Když je jazyk úpině měkký, potil ho sardelovým máslem, vyndej ho na mísu, polej tou šťávou, oblož citronovými koláčky a nes ho na stůl.