Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Malé okurčičky v páře naložené

Malé okurky čistě omyj a osuš, pak je posyp hrsti soli a promíchej, aby sůl všude pronikla, a nech je tak šest hodin stát. Mezitím svař dobrý vinný ocet a nech ho vystydnout, potem jím polej okurky a nech je v něm do druhého dne; druhý den ocet slej, nech ho zase svařit a vystydnout, pak jím okurky opět polej a nech je v něm zase stát; třetí den svař čerstvý ocet se solí a pepřem poměrně k okurkám, tyto vyndej z toho starého octa, vlož je do sklenic, jakých se obyčejně k zavařování ovoce užívá (Einsiedgffiser), přidej k tomu úhledně otrhané stonečky kopru a kmínu, nalej na ně ten čerstvě vařený a vychladlý ocet, obvaž sklenice nejprve plátnem, pak hodně máčeným a čistě vypraným měchýřkem, sklenice postav do studené vody do velkého hrnce, ten postav na plotnu, a když voda přijde do varu, nech okurky jenom deset minut v páře vařit. Takto naložené okurky vydrží dvě léta, jsou výborné a mají ten prospěch, že se v zimě nemusí na ně ocet přilévat a že jsou pořád čisté a pěkně zelené.