Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Kyselý rosol (aspik)

Rozkrájej na kousky 1 kilo hovězího, 1/2 kila telecího, 1/4 kila uzeného masa a kus jater, vlož všecko do velkého rendlíku, přidej k tornu kus rozsekaného telecího kolena, čtyry cibule, kořen petružele, jednu mrkev, jeden celer, všecko rozkrájené, též tři bobkové listy, kousek dymiánu, kousek zázvoru, několik zrnek pepře a nového koření, nalej na to 2 litry vody, 2 litry octa a nech to zvolna vařit. Do jiné nádoby dej 4 rozsekané telecí nožičky, nalej na ně 2 litry ,vody a nech to dvě hodiny vařit, při čemž stále šum sbírat musíš; potom to proced‘ a nech to ještě asi na 1/5 litru vyvařit. Když je maso uvařeno tak, že s kostí samo odpadává, přilej k tomu tu zavařeninu z nožiček a nech to pospolu ještě povařit, pak to odstav; když se to ustala, sebeř s toho všechnu mastnotu, proced‘ to di jiného kastrolu, rozmačkej do toho dvě celá vejce i se skořápkami, vařečkou tím pohni a nech ještě několik varů přejít; nyní přivaž čistý ubrousek ke čtyrem nohám obrácené stolice, podstav pod něj čistou nádobu a rosol do ní proced’. Hlediž k tomu, aby rosol byl čistý jako sklo; kdyby byl kalný, nech ho ještě jednou vařit, rozmačkej do něho ještě jedno vejce a opět ho proced’. Rosolu toho může se použit k okrášlení nejvzácnějších studených masitých pokrmů.