Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Krupovka – kroupová polívka

Nech vařit 1/4 kila pěkných, tak nazvaných švábských nebo perlových krup, musí se však dáti pozor, aby se nepřipálily; když jsou měkké, dají se do jiného hrnku, a k nim 5 dekagr. nového másla, pak se utřou a dobře rozudchají, naleje se na ně 2 litry (6 žejdlíků) hovězí polívky, dobře se to rozmíchá, skrze dršlák (cedník) nebo sejtko procedí a okoření květem: může se buď jen tak nechat, nebo se v jiném hrnku rozdělá asi 6 žloutků s trochou vlažné polívky, a s tím se to předešlé zakloktá (zakverluje); také se může místo polívky na rozmíchání těch žloutků vzít trochu vařené vychladlé smetany, to přijde ti na chuť, jak to kdo má raději. Tato krupovka podává se v kávových šálkách při večerních společnostech, v bálech, anebo též při večeřích, k čemuž se též na čtvrtky rozkrájený citron připojí.

Recept pro 12 osob.