Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Kolník s kaštany

Oškrab kolník, rozkrájej ho na koláčky, polej ho vařící vodou a nech ho trochu stát. Na čtyři žejdlíky takto rozkrájeného kolníku dej na kuthan 4 loty másla, dva loty cukru a nech to do hněda upražit, potom dej do toho ten kolník, aby se ale nepřipálil, podlévej ho polívkou; pak udělej hnědou jíšku, nech v ní upražit asi lot cukru, nalej do ní tučnou buď vepřovou nebo hovězí polívku, rozmíchej to, nech to povařit a nalej to na kolník; upraž a oloupej 30 kaštanů, 15 jich rozkrájej drobnince a 15 na půlky, dej je k tomu kolníku a nech to ještě chvilku povařit; potom to dej na mísu, poklaď to buď pečenými klobásami nebo kotletkami čís. 13 a nes to na tabuli.