Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Karbanátky ze svíčkové pečeně

Nakrájej naloženou svíčkovou pečeni na tenké řízky, naklepej je obráceným nožem, dej na kuthánek kousek drobně rozkrájeného hovězího loje, drobně rozkrájenou cibulku, polož na to ty naklepané řízky, dej k tomu petružel, mrkev a čtvrt kapusty, a nech to do hněda dusit; když jsou řízky měkké, nalej na to litru hovězí polívky, 1/4 litru vína a nech to chvilenku povařit; pak dej karbanátky na jiný kuthánek, do šťávy dej trochu hnědé jíšky, nech to povařit a proceď to na karbanátky; to husté, přilej trocha vína, dej trochu drobně rozkrájené citronové kůry, trochu pepře, a nech to ještě trochu povařit, potom to dej na stůl.

Není-li naložená svíčková pečeně, mohou ze karbanátky takto připravit ze sekaného hovězího masa, jenom že se musí při sekání trochu osolit a okořenit tlučeným pepřem.