Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Kadeřník s klobásou

Kadeřník musíš nejprv pěkně od stopky obrat, ve slané vodě ovařit, pak ocedit a drobnince usekat; potom dej na rendlík kus nového másla, nech v něm rozpustit kus cukru, ne však do hněda, dej do toho tu sekaninu a nech to dusit; pak to posyp drobet moukou, přilej k tomu trochu hovězí polívky a nech to povařit; musí to ale býti dobře mastné a sladké; upeč v troubě půl libry kaštanů, pak je oloupej, připoj je též ke kadeřníku a nech to ještě pospolu vařit. Když to dáváš na stůl, můžeš na to dát pěkně na rošti pečenou klobásu nebo na lístky rozkrájený uzený jazyk. Chceš-li kadeřník míti ještě lepší, tedy dej více kaštanů, polovičku jich drobně rozkrájej jako mandle, polovičku dej buď celé, buď na půlky rozkrájené.