Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Hovězí maso se zázvorem

Je-li více hostů, vezmou se 2 nebo 3 kila pěkného masa ze spodního šálu, hodně se sklepá, přílišný lůj se ořeže, maso se osolí, dá se na kuthan máslem dobře vymazaný, poklade se povrchu též máslem, přikreje se pokličkou a nechá se asi půl druhé hodiny dusit; pak se odkryje, posype‘ zázvorem a dá se do trouby hezky do hněda opéci; ale musí se jak při dušení, taktéž při pečeni častěji obracet, tlučeným zázvorem však se posype a čerstvým máslem mastí toliko při pečení, aby dostalo hezky hnědou kůru, a šťáva aby též byla hezky hnědá. Takto pečeného masa, vůkol okrášleného pečenými zemčátky, může se použít buď po polívce místo hovězího masa nebo místo pečeně; když se ho použilo místo hovězího masa, může se k němu také dáti omáčka zvlášť v nádobách k tomu zřízených, totiž: šťáva z pečeného masa připraží se hnědou jíškou a přileje se hovězí polívky. Místo zemčátek mohou se k tomu masu též dáti buď kyselé okurky neb okurkový salát; lepší jest však pouze ve šťávě.