Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Hnědá silná polívka

Dej na rendlik kus másla, dvě na koláčky rozkrájené Cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrákné, potom rozkrájej na kousky půl kila (1 libra celní nebo 28 lotů vídeňských) hovězího, půl kila libového sko¬pového a čtvrt kila uzeného masa, vlož je s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hněda dusit; musíš však bedlivě dohlížet a častěji tím zamíchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnku, nalej na to 3 nebo 31/2 litru hovězí polívky a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, ulej ji do mísy na smažené, na nudličky rozkrájené žemličky a nes ji na stůl.

Recept pro 6 osob.