Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Fašírovaný roštěnec

Usekej asi 1/2 kila kyprého hovězího masa z kýty se sedmi dekagr. hovězího tuku (morku) a vytahej všecky žilky; udělej dvě míchaná vejce a dej je na prkénko, dej k nim půl ostrouhané, ve studené vodě namočené a vymačkané žemličky, a pospolu to dobře usekej, potom dej k tomu to usekané maso, osol to a sekej to ještě pohromadě, pak dej k tomu kousek drobně rozkrájené cibule, trochu tlučeného pepře, a dobře to prolíchej; nyní z toho dělej jako dlaň velké, na dvě stébla tlusté placky, pěkně je urovnej, omoč je nejprve v rozpuštěném másle, pak v rozinichaném vejci, posléze je obal ve strouhané žemličkové kůrce, vlož je hned na mělký kuthan do rozpáleného přepouštěného másla, upec je spěšné na obou stranách do zlatova a dej na teplou mísu; do toho másla naceď buď citronovou šťávu a dej k tomu z několika sardelí sardelového másla, zamíchej to a podlej tím ty opečené placky; nebo je nech suché, dej k nim citronové čtvrtky a nes to na tabuli. Kdo nerad kořeni, nebo cibuli a česnek, může to vynechat. Toto vůbec v celé knížce na zřeteli míti sluší.