Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Dušené hovězí maso na jiný způsob

K této velmi chutné pečeni hodí se nejlépe maso z kýty a ze spodní části. Vezmi asi 3/4 kila jako špalíček useknutého masa, nakrájej 14 dekagr. slaniny na kousky jako velké stroužky česneku, obal je hodně v tlučeném, se solí smíchaném pepři a zázvoru, a prostrkej jimi všude maso, pak je natři též povrchu tou míšeninou a nech je v létě nejméně dva, v zimě i šest dní ležet. Když je chceš péci, tedy poklad‘ velký rendlík slaninou, nakrájej šest cibulí, jeden petruželový kořen, jednu mrkev a jeden celer, vlož všecko na tu slaninu, přidej k tomu kousek dymiánu, tři bobkové listy, několik zrnek nového koření a pepře, a na to všecko polož to maso, přilej k tomu sběračku mastné polévky a sklenici vína, přikrej to poklicí a nech to nejméně čtyry hodiny dusit; pak vyndej maso na pekáč, se šťávy sebeř zbytečnou mastnotu, šťávu proceď opět na maso, postav je do trouby a chvílemi je polévej šťavou, k nížto trochu vína připojit můžeš; když maso trochu zčervená, vyndej je na mísu, oblož usmaženými zemčátky, polej tou dobrou šťávou a nes je na stůl.