Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Dušené hovězí maso

Sklepej dobře pěkný kus hovězího masa z kýty; osol je a dobře slaninou (špekem) prostrkej, dej na rendlík, např. na 2 kila masa kus másla, jednu na koláčky rozkrájenou cibuli, dva kořínky petružele, jeden celer, 12 celých pepřů, tři kousky zázvoru, pak na to vlož to sklepané maso, nalej na to asi 3 decilitry vody nebo neslané polívky, přikrej to pokličkou a nech to dusit; obracej však maso častěji, aby bylo všude stejně měkké. Když je dost měkké, přelož je na jiný rendlík, se šťávy seber mastnotu, proced‘ ji zase na maso a nech je hezky do hněda opéci; pak rozetři 4 sardele s novým máslem, dej je k tomu, též plnou lžíci kaprlí, sklenku červeného vína, koušiínek hnědé jíšky a nech to ještě trochu spejchnout; potom polož maso na mísu a podlej je omáčkou. Kdyby byla omáčka příliš hustá, přilej krapítek hovězí polévky, maso posyp smaženu strouhanou žemličkou nebo je poklad citronovými koláčky.